Нови санкции за Северна Корея обсъжда ООН

При последните тестове вчера Пхенян изстреля общо три балистични ракети в морето край източния си бряг

Съветът за сигурност на ООН остро осъди последните изпитания на балистични ракети в Северна Корея в декларация, единодушно приета от 15-те страни членки. Основен акцент в документа е опцията за строги нови мерки срещу Пхенян при нови провокации от тяхна страна.

В декларацията на Съвета за сигурност се казва, че ракетните изпитания допринасят за разработването на ядрени оръжейни системи от Северна Корея и засилват напрежението в района. При последните тестове вчера Пхенян изстреля общо три балистични ракети в морето край източния си бряг.

Посланикът на Япония в ООН Коро Бесхо заяви, че от Пхенян не са уведомили Япония и другите страни в района за намерението да се извършат ракетни изпитания, при които е можело да бъдат дадени жертви, ако на мястото, където са паднали ракетите в морето, е имало рибарски лодки. Бесхо подчерта нуждата тези агресивни действия да бъдат осъдени.

Президентът на Съединените щати Барак Обама каза, че изстрелването на ракетите, което съвпадна със срещата на високо равнище на Г-20 в Китай, откроява заплахата от Пхенян. Обама определи изпитанията като "провокация" след срещата с президента на Южна Корея Пак Гън-хе в Лаос. Той прикани всички страни да прилагат изцяло санкциите срещу Северна Корея.