Европарламентът прие доклада на Мария Габриел за безвизов режим за Грузия

Грузия е стратегически партньор на ЕС в рамките на европейската политика за съседство, заяви българския евродепутат

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие с голямо мнозинство доклада на зам.-председателя на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел относно визовата либерализация с Грузия, съобщава пресцентъра на партия ГЕРБ. Така ресорната комисия одобри прехвърлянето на Грузия в списъка на третите държави, чиито граждани са освободени от задължението да притежават виза при преминаване на външните граници на държавите-членки.

 
„Грузия е стратегически партньор на ЕС в рамките на европейската политика за съседство, по-специално Източното партньорство. Въвеждането на безвизов режим е от огромно значение преди всичко за гражданите. В същото време,  премахването на изискването за виза за грузинците е важен инструмент за задълбочаване на отношенията в областта на икономиката и културата и за активизиране на политическия диалог“, коментира докладчикът Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ. Тя отбеляза също, че с приемането на доклада Европейският парламент потвърждава принципа, че всяка държава може да се възползва от либерализиране на визовия режим след успешно изпълнение на всички критерии. „Тези критерии следва да бъдат съблюдавани стриктно и след влизане в сила на решението“, посочи още Мария Габриел.

 
С гласуването в ресорната парламентарна комисия бе дадена зелена светлина за започване на междуинституционални преговори със Съвета по предложението за визова либерализация с Грузия. Целта е постигане на споразумение на първо четене.