Анкара издаде заповеди за арест на 150 учители

Подозренията на властите в южната ни съседка са, че учителите са били част от движението на Фехтуллах Гюлен

Турската прокуратура е издала заповеди за арест на близо 150 учители по подозрения за връзки с Фехтулистката терористична организация (FETO), както властите наричат движението на сочения за главен виновник за неуспешния опит за преврат от средата на юли ислямски проповедник Фехтуллах Гюлен. Обвиненията срещу учителите са, че са използвали приложение за криптирани съобщения в интернет, което е служело на връзка между привържениците на живеещият в САЩ проповедник, съобщава "Франс Прес".

Полицията в турския град Кйзери, намиращ се в централната част на страната, е предприела операция, в която са участвали 400 полицейски служители. Резултатът - задържане на 147 учители, обвинени в използването на мобилното приложение ByLock.

Учителите, които вече са били уволнени след опита за пуч, са обвинени в "нарушаване на конституцията", "опит за сваляне на турското правителство" и "принадлежност към въоръжена терористична организация".

Анадолската агенция съобщава, че вече има задържани, като тяхният точен брой обаче остава неясен.

През юли турското разузнаване заяви, че е започнало дешифровка на съобщенията, разменяни чрез приложението ByLock след май 2015 г., като така са били идентифицирани десетки хиляди привърженици на гюленисткото движение, в тва число и високопоставени военни.