Финанси, икономика и климат са темите на срещата на Г-20

С голям интерес с очаква срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и турския лидер Реджеп Ердоган

Финансите и икономиката ще са във фокуса на започващата днес среща на Г-20. От форума в китайския град Ханчжоу се очакват и важни решения по политически въпроси. Групата на двайсетте включва 19-те най-големи икономики и Европейския съюз, или 85 на сто от брутния вътрешен продукт и две трети от населението на света. Затова всякакви решения, които ще бъдат взети днес и утре, ще имат сериозен ефект.
Според анализатори, цитирани от Франс прес, обаче съществен пробив не може да се очаква. Едва ли ще има ефект и предупреждението на Кристин Лагард. Ръководителят на Международния валутен фонд предупреди в петък, че лидерите на Г-20 трябва да вземат решителни мерки, за да избегнат „капана на ниския растеж“, в който световната икономика се намира през последните години. Високата задлъжнялост, немощното търсене, липсата на стимули за инвестиции и недостатъчното образование пораждат неравенство и тенденции към популизъм, предупреди Лагард. Според наблюдатели обаче лидерите едва ли ще откликнат на предупреждението, при условие че няма остра икономическа криза.
Големият пробив бе постигнат в навечерието на днешния форум с ратифицирането на Парижкия пакт за ограничаване на глобалното затопляне от двамата най-големи замърсители - Съединените щати и Китай. Природозащитниците се надяват, че скоро и други държави ще последват примера им, за да може пактът да влезе в действие.
Сред политическите събития, очаквани с най-голям интерес, е срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и турския лидер Реджеп Ердоган. Пред европейските си колеги в Братислава вчера министърът на европейските въпроси Йомер Челик смекчи тона по мигрантския въпрос, но не е ясно дали Ердоган ще подкрепи тази линия на поведение.
Турският президент ще се срещне в Ханчжоу и с американския си колега. Отношенията между двете държави са крайно обтегнати след опита за преврат в Турция и военната й интервенция в Сирия.