Цачева пред МГЕРБ: Демократичното управление в правовата държава се осъществява чрез диалог

Тя подчерта, че ГЕРБ е мандатоносител и като такъв носи най-голяма отговорност

Стройно организирано управление съставлява държавата и това е видно от организацията и гостите, които присъстват на Деветия редовен университет на МГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов, ръководството на ГЕРБ, евродепутати, депутати, кметове, общински съветници, социолози, политолози и общественици застават с лицата си пред над 270 младежи от цялата страна, за да отговарят на въпросите им. Това каза председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева, която бе лектор на младежкия форум на ГЕРБ и представи темата “Правовата държава - процес или състояние”.

Цачева обясни, че в правовата държава нито една от властите няма как да седи над някоя от останалите власти. “Необхoдимо е отстояване на политическата програма на мнозинството, формирано в българския парламент. Това е сложен процес. При наличието на 8 различни парламентарни групи взимането на важни решения е дълъг път на диалог. В този състав на 43-тото Народно събрание управлението се осъществява чрез диалог. Не просто с безпринципно говоренe, а чрез подплатени тези и аргументи. Различните мнения са ценност, защото понякога довеждат до намиране на най-доброто решение. Това е смисълът на политическия плурализъм и провеждането на демократично управление в правовата държава”, категорична бе Цецка Цачева. Председателят на парламента посочи пред младежите от ГЕРБ, че е много важно да се отнасяш с уважение към опонента.

Цачева подчерта, че ГЕРБ е мандатоносител и като такъв носи най-голяма отговорност. “Можеха ли да се направят по-радикални промени в Конституцията в този състав на този парламент – не. Това е моето категорично мнение. Бе постигнато максимално възможното, но процесът на приемане на промените бе сериозно затормозен от поставените ултиматуми”, обясни Цецка Цачева.

Председателят на парламента разясни акценти от основните законодателни инициативи, които са били приети в Народното събрание, както и тези, които предстои да бъдат разглеждани.