САЩ и Русия все по-близо до споразумение за Сирия

На последната си среща Джон Кери и Сергей Лавров не успяха да постигнат съгласие по ключови въпроси, но изразиха надежа за изглаждане на противоречията помежду си

Русия и САЩ са близко до постигане на съгласие по ключови въпроси относно ситуацията в Сирия въпреки различията във вижданията си относно начина, по който да бъде разрешен конфликтът в страната. Това мнение изказа руският президент Владимир Путин, цитиран от агенция "Блумбърг".

В интервю, дадено два дена преди срещата на Г-20 в Китай, на която ще присъстват лидерите на водещите световни сили, в това чиско и американският президент Барак Обама, Путин окачествява разговорите между САЩ и Русия за "много трудни, но в правилната посока".

"По мое мнение, ние плавно се придвижваме в правилната посока. Не изключвам възможността в близко бъдеще да постигнем някакво съгласие и да го представим пред международната общност", заявява руският държавен глава.

В последната среща на високо ниво по оста Москва-Вашингтон държавният секретар на САЩ и руският първи дипломат Сергей Лавров не успяха да постигнат консенсус по сирийския въпрос.

Все пак двете страни изразиха надежда, че детайлите по евентуалното двустранно споразумение ще бъдат завършени по време на разговорите в Женева. Преговорите в швейцарския град продължават и към момента, като на тях присъстват високопоставени представители и на двете страни.