Плевнелиев на първо посещение в Чехия в понеделник

В разговорите си с чешкия си колега Земан, Плевнелиев ще обсъди въпроси като миграционната криза, борбата с тероризма и сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната

Президентът Росен Плевнелиев ще направи първото си официално посещение в Чешката рапублика в рамките на мандата си като държавен глава. Плевнелиев ще пристигне в Прага на 5 септември, като визитата му ще продължи и на следващия ден.

Посещението на държавният ни глава е по покана на чешкия му колега Милош Земан, съобщават от пресцентъра на президентската институция.

Миграционната криза, борбата с тероризма, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната ще бъдат сред основните теми в разговора на държавните глави на България и Чехия. В Прага президентите Плевнелиев и Земан ще обсъдят актуални въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред и ще обменят позиции относно перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО. Във фокуса на двустранните разговори ще бъде и взаимодействието на България със страните от Вишеградската група, както и засилването на търговско-икономическото сътрудничество между България и Чехия.

В чешката столица Плевнелиев ще бъде посрещнат с официална церемония от президента Милош Земан, информират ощр от президентството. Двамата лидери ще разговарят „на четири очи“, след което ще се проведат пленарните разговори на двете официални делегации.

В чешката столица държавният глава ще проведе разговори с министър-председателя Бохуслав Соботка и с Ян Хамачек, председател на Камарата на депутатите в Парламента на Чешката република.