Над 1.3 млрд. лева е струвало изграждането на площадката на АЕЦ "Белене"

Това заяви днес по време на парламентарния контрол министъра на енергетиката Теменужка Петкова

Разходите за изграждане на площадката на замразения към момента проект за атомна централа в Белене са малко над 1.3 млрд. лева. Сумата бе изнесена днес по време на парламентарния контрол от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Към момента в счетоводните регистри на Нациоаналната електрическа компания се водят разходи за изграждане на площадката на АЕЦ „Белене“, които са в размер на 1 305 945 000 лв", предава думите на министъра агенция "Фокус".

„34 години нашите сънародници от Белене очакват какво ще се случи с този проект“, заявява министър Петкова, пояснявайки, че 83 млн. и 859 хил. е балансовата стойност на въведените в експлоатация активи като земи, сгради, съоръжения, обзавеждане, изградени в основната си част през 80-те и 90-те години.

Енергийният министър допълва, че разходите включват 124 млн. лева за придобиване на активи в процес на изграждане – сгради, инфраструктура, съоръжения, 63 млн. старо оборудване, което е следвало да бъде изкупено от „Атомстройекспорт“, но това не се е случило и то продължава да се води в тези сметки. Включват се и 198 млн. лв. разходи за демонтиране на съществуващи сгради и конструкции, а разходите, свързани с дейността на архитект-инжинера са 392 млн. лв. По думите ѝ в размер на 389 млн. лв. са извършените разходи във връзка със споразумение от 29 ноември 2009 г. „Реалните активи, които са въведени в експлоатация са на балансова стойност 83 млн. лв.“, добавя министър Петкова.