Програма за 24 млн. лева помага на общините с лоша питейна вода

"От тази година създадохме и вече се изпълнява бюджетна програма в размер на 24 млн. лв., която осигурява подкрепа за общините, които имат лошо качество на водата". Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предава "Фокус". Изказването ѝ беше в отговор на на въпрос от народния представител от ПГ на АБВ Иван Иванов, във връзка с предприемане на неотложни действия за доизграждане на "Пречиствателно станция за питейни води - Сливен".

Според министър Павлова ресурсът не е достатъчен, но програмата е дългогодишна. По отношение на пречиствателната станция в Сливен тя обясни, че строителсtвото ѝ е започнало през 80-те години на миналия век, в годините напред е започвало и спирало, а в периода 2008 – 2009 е подновено, но поради липса на финансиране не е довършено. Сключеният към момента договор е в размер на почти 35 млн. лв. като изпълнените дейности са в размер на 30 млн. , но те не са достатъчни за довършването на станцията, се разбира от отговора на ръководителя на регионалното ведомство.

По думите на министър Павлова оставащите средства са срочно заложени в бюджета на министерството, но самото довършване на пречиствателната станция не може да бъде направено и при осигуряването им.

Тя обясни още, че изпълнителят и надзорът на проекта за пречисвателна станция са заявили допълнително финансиране в размер на 6 млн., тъй като в проекта за нея не е предвидено изграждането на довеждащ и извеждащ водопровод.Към момента са необходими 20 млн. лв., за да се довърши тази пречиствателна станция, заяви мин. Павлова, отбелязвайки, че е "друг въпросът как е одобрен проектът за пречиствателна станция".