Екстремален индекс за пожароопасност в 4 области в страната

Екстремалният индекс е налице в региони в Южна България

В 4 области на страната има екстремален индекс за пожароопасност, сочи справка в сайта на Националния институт метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Екстремалният индекс е налице в региони в Южна България - областите Кърджали, Хасково, Ямбол и част от Добрич. При него са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Такива пожари са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. Много голям индекс за опасност от пожари има в областите Сливен, Стара Загора, Бургас и някои части от Варна, Плевен, Враца и Пазарджик. Тази степен на предупреждение означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони.

 Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.