Съдът остави в ареста бездомника, обвинен за палежа на тютюневите складове

Обвиняемият - 44-годишният бездомник Любен Данчев, за пореден път заяви, че е невинен

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове, съобщава БНТ. Според магистратите, данните от разследването до момента сочат, че пожарът е тръгнал от помещението на 4 -тия етаж на сградата, която е обитавал бездомникът.

Налагането от окръжния съд на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Любомир Данчев е правилна преценка, смята съдебният състав на апелативния съд. Било е изтъкнато и криминалното минало на обвиняемия, това, че разполага с оскъдни средства от пенсия, отпусната от ТЕЛК, както и че няма постоянен адрес.

Пред магистратите Данчев е заявил, че не е подпалвал складовете, отправяйки молба да  бъде настанен в социално заведение. В хода на заседанието защитата на Данчев отново е развила тезата, че няма как пожарът да е предизвикан от два фаса от стаята на Данчев. Адвокат Тошкова се позова и на свидетелски показания, според които огънят е тръгнал от друга посока. "Стаята на Любо се намира в посока на улица "Иван Вазов", северна посока, ако мога да бъда точна, докато това място, което описва пожарникарят, е в южната част на тази стая", пледира адвокатът на обвинявмия.

"Никой не го е видял как е хвърлил фаса и как е предизвикал пожара, такъв свидетел няма, но от всички останали доказателства, ние считаме, че може да се направи обосновано предположение, каквото законът изисква, че той е физическият причинител на пожара. Няма други заподозрени. Преди два месеца излезе от затвора, няма постоянно местоживеене. Каква друга мярка да му наложим? Смятам, че е правилно", заявява прокурорът по делото Атанас Гичев.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.