Светльо Дяков избран за председател на Съвета на капитаните

Борис Галчев е в оперативното бюро

Капитанът на националния отбор и на шампиона Лудогорец Светослав Дяков беше избран от своите колеги за председател на Съвета на капитаните по време на проведеното събрание на капитаните от Първа и Втора професионална лига.  

В срещата взеха участие президентът на Асоциацията на българските футболисти (АБФ) Дончо Донев, генералният секретар Георги Бойчев, юристът на АБФ Ясна Ставрева, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, началникът на отдел "Спортно-технически" Неделчо Михайлов, Юлиян Михов от Ърнст&Янг - директор "Бизнес развитие" в Ърнст&Янг България и консултант по лицензирането към БФС. Обсъдени бяха редица проблеми на професионалните футболисти и бяха планирани мерки за още по-добра защита на правата и интересите на футболистите в България.

Участниците в срещата се обединиха около идеята за създаване на два фонда - гаранционен фонд, който да гарантира заплатите на футболистите при фалит на даден клуб, както и фонд за подпомагане на футболисти в нужда. Обсъден бе новият Колективен трудов договор, подписан между БФС, ПФЛ и АБФ. Капитаните решиха да бъде предложено на БФС да бъдат въведени задължителни здравни застраховки от страна на клубовете за футболистите-аматьори, които се състезават във Втора професионална лига, както и да се търсят възможности за увеличаване на задължителния брой професионалисти в тази лига.

Освен председателя Светослав Дяков, в оперативното бюро на Съвета на капитаните бяха избрани още: Борис Галчев (ЦСКА София), Лъчезар Балтанов (Ботев Пловдив), Даниел Пеев (Локомотив София), Веселин Пенев (Берое), Мирослав Радев (Ботев Гълъбово) и Христо Иванов (Монтана).