Размирици в Бразилия заради отстраняването на Русеф

Протестиращите взлязоха в сблъсъци с полицията и атакуваха фасадите на банки и магазини

Масови протести срещу отстраняването на Дилма Русеф от президентския пост в Бразилия избухнаха снощи в най-големия град в страната - Сао Паоло. Стигна се и до сериозни сблъсъци с органите на реда. Местният телевизионен канал "Globo" показва кадри как хора в маски чупят витрините на банки и магазини.

Протестиращите също така хвърляха камъни по полицаите и паркираните по улицата полицейски автомобили, скандирайки "Долу Темер" (бившият вицепрезидент на Русеф, който вече официално встъпи в президентската длъжност - бел.ред.). Органите на реда от своя страна използваха сълзотворен газ и светлинни гранати в опитите си да въведат порядък.

В последните дни цялата страна е обхваната от протести на привърженици на отстранения от длъжност бразилски президент. Често подобни демонстрации завършват с масови безпорядки. Преди няколко дена при подобен митинг бяха задържани десет човека.

Вчера официалното отстраняване на Русеф от президентския пост стана факт, след като бразилският сенат подкрепи с 61 на 20 гласа импийчмънта ѝ. Няколко часа след това бившият вицепрезидент Темер официално стъпи в длъжност като държавен глава.