Лиляна Павлова задейства строителство на язовир "Луда Яна" и пречиствателна станция

На подписването на договора за изграждане на язовира ще присъстват постоянният представител на Световната банка, областният управител на Пазарджик, кметът на Панагюрище и редица други официални лица

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще подпише днес договор за строителство на изцяло нов язовир – „Луда Яна“ и пречиствателна станция за питейна вода към него, съобщават от пресцентъра на регионалното ведомство.

Церемонията ще се състои днес (1 септември) от 11 часа в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На събитието ще присъстват постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, областният управител на Пазарджик Гинче Караминова, кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на Комисията по безопасност на язовирите и на участници в процеса на проектиране и строителство на обекта. От страна на избрания изпълнител, консорциум „Щрабаг – Станилов“, договорът ще бъде подписан от  инж. Йохан Пьолцл.

Финансирането на новия язовир е осигурено от Световната банка и държавния бюджет по "Проект за развитие на общинската инфраструктура".  Стойността на договора за строителство е малко над 56 млн. лв., а общият обем на язовира ще бъде 20 млн. кубични метра.

Строителството на язовир Луда Яна ще подобри водоснабдяването на близо 26 000 жители от населените места в община Панагюрище, информират още от МРРБ. Предвижда се техническа възможност за захранване с вода на селища от  община Пазарджик, Стрелча и Лесичово. В допълнение ще се подобрят икономическите условия в региона и ще спомогне за намаляване на безработицата.