Ердоган одобри договор за нормализация на отношенията между Турция и Израел

Турският президент Реджеп Ердоган е одобрил ратифицирания по-рано от парламента договор за нормализация на отшошенията межу Турция и Израел, се разбира от съобщение на официалния сайт на президентската институция, цитирано от "РИА Новости".

Предстои договорът да бъде публикуван официално, като така влезе официално в сила.

Според клаузите му Израел се задължава да плати на Турция в течение на 25 дена сумата от 20 милиона щатски долара компенсация за инцидента "Флотилия на свободата", станал причина за охлаждането на взаимоотношенията по оста Анкара-Йерусалим през 2010 г.

През 2010 година израелските военноморски сили атакуваха турския кораб "Мави Мармара", който беше част от т. нар. "Флотилия на свободата", чиято цел бе да пробие израелската блокада на ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на местното население. В резултат от този инцидент загинаха 9 турски граждани.

Израел и Турция подписаха двустранно съглашение за нормализация на отношенията си на 28 юли. За да стане валидно, то трябваше да бъде одобрено от парламентите и на двете страни. След влизането му в сила предстои Йерусалим и Анкара да изпратят посланици в съотвентата столица, като така възстановят дипломатическите връзки между двете държави.