Отстраняването на Русеф от президентския пост изглежда все по-възможно

Към момента в подкрепа на импийчмънта на бразилския държавен глава са галсували 43-ма сенатори, като за окончателното отстраняване на Русеф са необходими 54 гласа

Отстраняването на Дилма Русеф от поста държавен глава на Бразилия изглежда все по-възможно. Към момента в подкрепа на импийчмънта на Русев са гласували 43-ма сенатори от горната камара на парламента. В подкрепа на президента са дали гласа си 18 народни представители, а двама не са изразили позицията си, предава "Риа Новости".

Бразилският сенат се състои от 81 сенатори, като 66 от тях са обявили, че ще изнесат реч, в която да зашитят позицията си. За момента обаче, след уморителни 16-часови дебати, това са направили 63-ма от тях.

За окончателното отстраняване на Русеф са необходими 54 гласа, или две трети от кворума в Сената. Очакванията обаче не са оптимистични за бразилския президент, коментират местни анлизатори.

Окончателното гласуване на импийчмънта на Дилма Русеф е насрочено от председателя на бразилския върховен съд Рикарду Левандовски за 11:00 ч. местно време днес (17:00 българско време).

Дебатите протичат на фона на масови протести пред сградата на сената. В митингите участват многочислени привърженици на действащия президент. Самата Русеф окачестви процедурата по импийчмънта ѝ като "опит за държавен преврат".

Според бразилското законодателство процедурата по импийчмънт протича по модел на своебразен съдебен процес. Пред сенаторите, които трябва да вземат окончателното решение, се изправят не само представители на защитата и обвинението, но и свидетели от двете страни. Именно техните показания откриха финалния стадий на процеса.