Задържаха трима души, съпричастни към пожара в Тополовградско

Трима души са задържани по подозрения за съпричастност за подпалването на големия пожар в Сакар планина, който обхвана териториите на две области - Хасково и Стара Загора. Според разследващите пламъците са тръгнали от пасище. Единият от арестуваните е привлечен под отговорност и заради предишния голям пожар в село Изворово.

Положението в община Тополовград остава тежко, като част от жителите на селото, оказало се най-близо до огнената стихия - Българска поляна, са евакуирани.

Огнената стихия обхвана над 10 000 декара между селата Черепово, Българска поляна, Хлябово и Главан. Рано тази сутрин пожарникарите започнаха да палят насрещен огън в опит да установят контрол над пожара. За момента огънят не е достигнал до нито едно населено място. Още вчера обаче жителите на най-крайните къщи на село Българска поляна бяха евакуирани превантивно. Обявено е бедствено положение.

Няма опасност нито за хората, нито за къщите им, заявява пред БНТ комисар Стоян Колев, директор на Пожарната в Стара Загора. Той призовава хората да бъдат малко по-съзнателни при извършване на земеделски дейности.

"Според мен хората трябва да са малко по-съзнателни, особено ако са земеделци. Една от версиите е, че причината е от земеделска работа, вие казахте над 10 хиляди декара, може и да е повече, хората трябва да са по-съзнателни, когато е горещо и ветровито, както в тази част на България, включително и да се прекратят всякакви земеделски дейности, за да няма такива произшествия", съветва комисар Колев.