Забраниха кралската корона да напуска Великобритания

Сватбената коронка е носена от кралица Виктория при сключването на брака й с принц Алберт

Министерството на културата на Великобритания въведена временна забрана за износ в чужбина на короната със сапфири и диаманти, украсила главата на кралица Виктория на сватбения й ден, която сега е частна собственост.

Правителството се опитва да предотврати продажбата на Короната в чужбина. Възможността за това е достатъчно голяма, тъй като в страната не се намери купувач готов да плати за реликвата 5 милиона паунда (повече от 6.6 милиона долара).

Собственикът на Короната е кандидатствал за лицензия за износ, но Мат Ханкок министър на културата отказва, като се отбелязва в обяснението, че короната символизира "най-известната любовна история" на страната.

До отказа се стигна след препоръка от Комисията по износ на произведения на изкуството и културните ценности. Експертите смятат, че короната е неразривно свързано с националната история. Окончателното решение дали да се предостави лицензия за износ ще бъде направено на 27 декември.

Принц Алберт (немски херцог от династията Сакс-Кобург-Гота) лично измислил дизайна на короната за сватбата си с Виктория през 1840.Той подарил на булката и брошка със сапфири и диаманти. Младата кралица е изобразена с короната на един от най-известните портрети в страната дело на Франц Ксавер Уинтерхалтер, рисувана през 1842.

Според техните съвременници, Виктория и Албърт са били перфектната двойка. Те имали девет деца.

Принцът починал през 1861 г. на 42 години. Дълго време поразена от скръб кралицата не присъствала на церемонията по откриването на парламента, и за първи път го направила на церемонията през 1866 г., носейки сватбената корона.

Короната е дадена от крал Джордж V и кралица Мери на принцеса Мери на сватбата й през 1922 г. По-късно е продадена на търговец в Лондон, който я е препродал на човека, поискал разрешително за износ. 

Диаметърът на малката корона, наричана в някои източници коронка е 11.5 см. Тя е украсена с 11 големи сапфири рамкирани в злато и много диаманти, рамкирани в сребро.