Арестите на журналисти в Турция продължават - 35 със заповеди за задържане

Властите в Анкара са издали заповеди за арест на общо 35 души, работещи в медии, сред които и много журналисти, съобщава "Хюриет". Арестите са по подозрения в съпричастността им към опита за преврат в жната ни съседка от средата на миналия месец. Заповедта е издадена от главният прокурор на Истанбул, като до момента са задържани 9 журналисти.

Журналистите, които са свързвани с организацията на ислямисткия проповедник Фехтуллах Гюлен, са от Истанбул, Анкара, и от малоазийската провинция Коджаели, разположена на брега на Мраморно море.

Сред арестуваните е и редакторът на електронното издание на „Хюриет“, бивш главен координатор на в. „Йени шафак“ и колумнист в закрития „Заман“ Нуруллах Йозтюрк. Другите задържани са репортерът от „Саманйолу-хабер“ Расим Йълмаз, уволненият от „Йени шафак“ коментатор Абдуллах Аккуш, Юнус Тирякъ и Левент Арап от „Бугюн“ , кореспондентите на „Радикал“ и „Мейдан“ от Анкара Юмер Шахин и Айхан Шимшек.

Поне 18 души от заподозрените за връзки с "Фехтулистката терористична организация" (FETO), както турските власти наричат движението на Гюлен, към момента се намират в чужбина.