Цачева: Имам амбиции и цели, които гоня като председател на парламента

ГЕРБ има достатъчно силни кандидатури за президентския пост, увери тя

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че тя не е кандидатът на ГЕРБ за президентския пост. В интервю за "Хоризонт" Цачева отрече това с думите: "Имам амбиции, имам намерения и цели, които гоня като председател на Народното събрание. Не се притеснявайте, ще продължа да ги спазвам. Няма опасност да бъда кандидат за друг пост. ГЕРБ има достатъчно силни кандидатури", увери Цачева и припомни, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде оповестена в края на септември началото на октомври.

"Движим се в сроковете, разписани от Изборния кодекс" – така Цачева отговори на въпрос защо партията забавя толкова своите номинации. "Целесъобразно е през последната седмица преди президентските избори да няма пленарни заседания, за да не се използват за предизборна агитация и да не се създава неравнопоставеност с непарламентарно представените партии", каза още Цецка Цачева, цитирана от bnr.bg.

Относно настояването на БСП Бойко Борисов да бъде изслушан от парламента след срещите му с турския президент Реджеп Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел Цачева съобщи, че до момента в НС няма внесено такова искане и посъветва Корнелия Нинова да се фокусира върху кандидат-президентската двойка на левицата.

Като прогнозира натоварена и политически драматична есенна сесия на парламента, Цачева открои като акценти продължаващата работа по антитерористичния и антикорупционния закон, по изцяло новия законопроект за концесиите, както и приемането на държавния бюджет за 2017 година и на бюджетите на НЗОК и НОИ.

Председателят на парламента изрази очакванията си спорният текст за анонимните сигнали в антикорупционния закон да отпадне.

Като нов момент в работата на парламента, свързан с влизането в сила на изменения в Закона за нормативните актове Цецка Цачева отбеляза, че занапред всеки един законопроект ще бъде придружен задължително с оценка за въздействие.

Председателят на парламента изрази очакванията си спорният текст за анонимните сигнали в антикорупционния закон да отпадне. Като нов момент в работата на парламента, свързан с влизането в сила на изменения в Закона за нормативните актове Цецка Цачева отбеляза, че занапред всеки един законопроект ще бъде придружен задължително с оценка за въздействие.