Боян Петров е в много по-добро състояние, планира да изкачи Еверeст

Петров също така благодари на министър-председателя Бойко Борисов за бързата му реакция след инцидента.

В много по-добро здравословно състояние се намира пострадалият алпинист Боян Петров, който миналата седмица беше блъснат от румънска шофьорка в Кресненското дефиле. Това сподели самият той в телефонно интервю от лечебното заведение, където е настанен - ВМА за "Нова телевизия". Петров сподели още, че инцидента не му пречи да прави планове за изкачване на нови осемхилядници, като през пролетта дори планира да изкачи най-високия връх на земята - Еверест.

„Физическите травми няма да ми попречат да продължа да бъда алпинист. Духът е важен. Ставам още по-силен и с по-голямо желание. Догодина през пролетта или малко по-късно съм планирал Еверест. Покорил съм 8 върха над 8 хиляди метра и още 12 над 5 хиляди метра. Достатъчно добре познавам организма си. Винаги съм успявал да се оправя. Духът ни изкарва от това отпускане. Това е непрекъсната борба. Върховете са финалният израз на тази борба", споделя Петров.

Алпинистът не помни нищо от момента на инцидента, тъй като има частична амнезия. „В момента съм в неочаквано добро състояние. Просто възстановяването върви по план. Грижите за мен в болницата и подкрепата на хората помагат за това. Всичко премина през една черна картина за мен. Вчера узнахме подробности около самата ситуация при катастрофата. Това с всеки може да стане", коментира той.

Боян Петров коментира и казуса с изграждането на автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле. "Това е е място, което става все по-опасно. След като станахме част от този черен списък, съм все по-решителен, че там магистрала не трябва да има", категоричен е алпинистът. "Пътят стана транзитен, местните започнаха да страдат. Критично е мястото заради теснината, в която се намира. Целият трафик трябва да се изнесе извън Кресненското дефиле. Горе е възможно да се изградят 4 ленти от пътя. Мисията ни беше да обследваме един от вариантите", разказва той.

Петров също така благодари на министър-председателя Бойко Борисов за бързата му реакция след инцидента. "Намесата на премиера ускори процеса. Това беше абсолютно адвекатна реакция. За 12 минути са пристигнали линейките при инцидента, работят нещата“, споделя алпинистът.

Преди няколко дена Бойко Борисов посети Боян Петров и Андрей Ковачев във Военномедицинската академия в столицата, където двамата са настанени.

Припомняме, че миналия вторник (23.08) Боян Петров и Андрей Ковачев бяха блъснати от излязло от пътя Ауди с италианска регистрация, управлявано от румънска шофьорка. В резултат от инцидента двамата бяха хостпитализирани в Спешното отделение на благоевградската болница, а в последствие бяха преместени във ВМА, където медиците дни наред се бориха за живота на по-тежко пострадалият Петров. Предизвикалата кастастрофата румънка беше глобена, но не бе задържана поради факта, че е имала две малки деца.