М. Габриел ръководи наблюдателната мисия на ЕС за изборите в Габон

Мария Габриел: Гражданите на Габон гласуваха за президент в условията на липса на прозрачност и напрегната политическа обстановка

Евродепутатът Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), която ръководи наблюдателната мисия на ЕС на президентските избори в Габон,  представи предварителните заключения на мисията по време на пресконференция в габонската столица Либревил. Тя приветства властите на централноафриканската държава за отправената към ЕС покана за наблюдение на изборите и осигурения на мисията достъп до изборния процес в деня на изборите, проведени на 27 август. Европейските наблюдатели успяха да проследят процеса в 260 избирателни секции.
 
Мария Габриел поздрави избирателите в Габон, които упражниха своето демократично право на вот въпреки липсата на прозрачност при организацията на изборите. „Гражданите на Габон проявиха търпение, за да гласуват в спокойна обстановка, макар че имаше закъснения при отварянето на избирателните секции“, коментира ръководителят на наблюдателната мисия на ЕС. Най-съществени сред установените нередности са липса на избирателни списъци, изложени на видимо място извън избирателните секции, нередности при контрола на неизтриваемо мастило, удостоверяване на автентичността на бюлетините и използването на запечатани урни, на които липсват идентификационните номера.
 
„Насърчавам властите в Габон да продължат обработването на резултатите в условията на прозрачност и да приемат, в съответствие с най-добрите международни практики за провеждане на избори, публикуването на резултатите от избирателните секции. Това би гарантирало доверието в почтеността на крайните резултати, а от друга страна би създало увереност, че тези резултати отразяват народната воля, която е в основата на всеки демократичен процес“, подчерта Мария Габриел.
 
В рамките на наблюдението си преди, по време и след изборите, мисията на ЕС установи, че изборният процес се проведе в условия, при които всички кандидати на опозицията и някои граждански организации заявиха липсата си на доверие в безпристрастността на трите институции, отговорни за провеждане на изборите в страната - Министерство на вътрешните работи, Конституционния съд и Националната автономна избирателна комисия (CENAP). Мисията отбелязва със съжаление маргинализацията на CENAP, в която членуват представители на всички кандидати. В допълнение, мисията не одобрява липсата на прозрачност на органите на изборната администрация, които не успяха да предоставят на всички заинтересовани страни основна информация, като например избирателните списъци и списъка на центровете за гласуване.
 
Преди официалния старт на кампанията, мисията наблюдава известно объркване между отделните дейности по време на кампанията и официалните функции на кандидата на мнозинството, който се възползваше от широко медийно отразяване. Достъпът до медии бе изключително небалансиран в полза на действащия президент.

Ръководителят на делегацията на Европейския парламент Джо Лайнен, който се присъедини към наблюдателната мисия добави, че предвид нивото на недоверие и разделение, маркирали кампанията, е необходимо спешно да се поставят основите за истински политически диалог в интерес на всички граждани на Габон.
 
Окончателен доклад, включително препоръки за подобряване на изборния процес в бъдеще, ще бъде публикуван около два месеца след края на изборите.