Плевнелиев награждава финландския посланик с "Мадарски конник" първа степен

Държавният глава Росен Плевнелиев ще удостои посланика на Република Финландия у нас Харри Салми с орден „Мадарски конник“ първа степен, съобщават от прессекретариата на президентската институция.

Церемонията по връчването на ордена на н. пр. Харри Салми ще се състои днес (30 август) от от 14.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Дипломатът ще получи висшето държавно отличие за заслугите си за установяването, укрепването и развитието на българо-финландските отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната, аргументират решението на държавния глава от президентската институция.

Харри Салми е ръководител на дипломатическата мисия на Финландия у нас от септември 2012 г. Преди това той е бил посланик на страната си в Иран от 2009 до назначението си в София. По време на дипломатическата си служба той е заемал различни позиции в посолствата на Финландия в Бон, Москва, Будапеща и Лондон. Бил е и министър-съветник в посолството на Финландия в Норвегия.

Утре Плевнелиев също така предстои да  удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия, се казва в друго съобщение от прессекретариата на президента. Генерал-майор Любчо Тодоров ще получи висше офицерско звание „генерал-лейтенант”. Капитан I ранг Никола Каранов ще бъде назначен на длъжността заместник-командир на Военноморските сили със звание „комодор”. Генерал-майор Пламен Атанасов ще получи висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.