България е поискала 300 офицери от ФРОНТЕКС за охрана на границите

Това съобщи днес по време на пресконференция в Министерски съвет вътрешният министър Румяна Бъчварова

"Има един брой на допълнителни офицери от ФРОНТЕКС, които сме поискали. Те идват тук екипирани. Ние сме поискали 300, реалистично е да бъдат изпратени допълнително 200." Това заяви днес на пресконференция в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предава "Фокус".

Министър Бъчварова е пояснила, че по време на визитата в Германия е получила личното уверение на канцлера Меркел, че страната ни ще бъде подпомогната с високо проходими машини, които да бъдат използвани при охраната на границата ни.

„Има и други неща, които биха ни били от полза. Ние сме ги представили в един списък”, заявява Бъчварова. „Със средствата, които Европейската комисия е отпуснала през последните години, отчитайки цифрите от 2012 година насам, средствата, които са предоставени на Гърция, са 10 пъти повече, от тези на България. Ние не оспорваме сумата, която е дадена на Гърция, но обръщаме внимание, че трябва да се коригира и сумата, която може да се даде на България, основно за действия от спешен порядък”, допълва тя, добавяйки, че по на визитата в Германия позицията на българската страна е била достойно представена.