Бъчварова: Структурата на бежанския поток се променя

Доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак, намаляват сирийците, заяви вътрешният министър

Структурата на бежанския поток към страната ни се променя, като вече доминират мигрантите от Афганистан и Ирак, а на обратния полюс са тези от Сирия, които намаляват значително. Тези данни бяха оповестени от вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на пресконференция в Министерски съвет, посветена на работното ѝ посещение в Германия, предава БНТ.

"Това променя и поведението на тези, които преминават нелегално границите ни, поведението им на територията на страната и възможностите ни, ние като държава, да реагираме на исканията им за получаването на статут в България", заявява още Бъчварова.

"Другият фактор, който променя ситуацията е, че ,следвайки своите европейски ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, ние полагаме много усилия по линията на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница. Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия. Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес”, т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад", категоричен е началникът на силовото ведомство.

Бъчварова очертава няколко основни опасности, пред които е изправена страната ни.

Първата опасност е  да се увеличи постепенно броят на пристигащите в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното желание, пояснява вътрешният министър.

Бежанският натиск към страната ни е спаднал с около 20-30% спрямо предходната година, припомня Бъчварова. Според нея е възможно и „рязко нахлуване” от българо-турската граница, но "то е хипотетично и МВР има разработен план за справяне с него".