М. Кунева представи шест нови учебника по история и цивилизации за V кл.

Училищата имат срок до 2 септември да направят заявка до издателствата кои учебници искат

Шест са одобрените проекти за нови учебници по история и цивилизации за V клас, по които през идващата учебна година могат да учат учениците, информират от просветното министерство. Днес министърът на образованието и науката Меглена Кунева връчи на издателите заповедите за одобрение на проектите на база резултатите от оценката на учителите по история.

Училищата имат срок до 2 септември да направят заявка до издателствата кои учебници искат, а издателствата трябва да организират отпечатването и разпространението им до началото на учебната година. Министър Кунева призова издателите да направят и невъзможното, за да може на 15 септември учениците да получат вече отпечатаните учебници.

Изготвянето на нови учебници по история и цивилизации за V клас е ключово, тъй като именно там започва прилагането на новите учебни програми, а съдържанието по история е коренно различно от това, което сега са учили учениците. Досега в V клас се изучаваше история на България до края на XVII век, а от учебната 2016/2017 г.  учениците ще изучават антична история.

На въпрос на журналисти защо има повече от един учебник по предмет, от министерството обясниха, че не само това е изискване на закона, но и различните учебници представят различни образователни подходи. Съдържанието на учебниците е едно, то отговаря на утвърдените учебни програми, но всеки авторски колектив решава точно как да предаде това съдържание и къде да акцентира, а учителите от своя страна могат да изберат учебник, който да отговаря на нуждите и способностите на учениците им.