Строежът на 24 км от АМ "Струма" между Кресна и Сандански започва утре

Изграждането на на 24-километров участък от Кресна до Сандански от автомагистрала "Струма" започва утре (30 август). Това съобщават от пресотдела на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Символичната първа копка на обекта ще бъде направена в близост до село Микрево, където ще бъде бъдещият пътен възел "Струмяни", информират още от АПИ. На церемонията ще присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, народни представители, кметове и др.

Общата дължина на лот 3.3 от АМ "Струма" е 23,6 км. В участъка между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела - "Струмяни" и "Сандански", както и 25 големи съоръжения - мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.

Новата отсечка е част от част от проекта АМ "Струма" - лот 3.1, лот 3.3 и тунел "Железница", който се финансира от  Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум "Струма Лот 3.3", в който участват фирмите "ГБС инфраструктурно строителство" АД, "Пътстрой 92" АД, „Главболгарстрой“ АД и "Геострой" АД. Стойността на договора е 234 123 012 лв. без ДДС. Строителният надзор се осъществява от "Пътинвестинженеринг" ЕООД, чийто договор е в размер на за 2 998 161.28 лв. без ДДС.

Със средства от ОП „Транспорт“ 2017-2013 г. АПИ е изградила общо 69 км от АМ "Струма" в отсечките Долна Диканя – Дупница (16,78 км), Дупница – Благоевград (37,48 км)/ и Сандански – Кулата (14,7 км).

Общата дължина на автомагистрала „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, като по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.