Татяна Дончева се включва в президентските избори

Бившият депутат от левицата и настоящ председател на "Движение 21" Татяна Дончева се включва в кандидат-президентската надпревара с номинация от собствената си партия. Това стана ясно днес, като намерението на Дончева бе обявено от самата нея в интервю за БТВ. Бившият соцдепутат заяви, че целта на кандидатурата ѝ е „разчистване на статуквото на прехода”, но не даде допълнителни подробности за предизборната си платформа. Кандидатурата на Дончева става ясна дни преди официалното обявяване на кандидат-президентската двойка на партията ѝ "Движение 21".

Дончева коментира и лансирания от БСП за президент бивш шеф на ВВС ген. Румен Радев. Тя заяви, че Радев е кандидат на оръжейното лоби, свързано с Първанов и представено от левицата. В подкрепа на думите си Дончева посочи първите срещи на генерала след официалното му представяне – срещи с т. нар патриотични организации – „това са няколко асоциации на разузнавачи и бивши агентурни дейци”. По думите й изводът е, че тези хора са приоритет за Радев и той е техен предпочитан кандидат.

Според бившия депутат от "столетницата" с отказа си да се коалират с АБВ БСП са показали, че нямат намерение да печелят изборите за президент и са затънали във вътрешни противоречия. Лидерът на АБВ от своя страна е имал малко време за реакция и евентуално издигане на Георги Първанов за кандидат-президент би било трудно логистично. Първанов е преценил съюзниците си и е възможно АБВ да няма лично свой  кандидат, смята Дончева.