Кирил Берон: Надявам се и догодина с „3Т“ проекта да открием нови таланти

Координаторът на проекта на БФТ „3Т – Тенис Тийм Талант“ Кирил Берон коментира разрастването му и разкри надеждите си за още по-успешен втори сезон, информираха от официалния сайт на БФТенис.

- Г-н Берон, обявихте разширяването на проекта „3Т“. Какво планирате да се случи оттук насетне?
- Проектът „3Т“ тази година реално ще завърши с турнира в Градинян, Франция. Той е един от най-важните европейски турнири и ще се проведе в края на октомври. Там очакваме децата от „А“ отбора да се представят добре, още повече, че ще са си починали малко, тъй като, наистина, ги натоварихме много през август. Вижда се, че са изморени, но пък се вижда и, че са истински шампиони, тъй като въпреки умората, не искат да напускат корта и държат да участват във всички надпревари, които им се предлагат.
- Догодина проектът ще обхване и възрастта до 14 г. Какво означава това за развитието на тениса при подрастващите?
- Мен много ме радва това, че кандидатите, доколкото чувам, ще са много за догодина. Въведохме една точка в регламента, което ще ни позволи да включим най-талантливите деца от тази година във възрастта до 14, като определяме 2 места за 13-годишни, на колкото ще са те. Естествено, всички деца, които бяха и досега в проекта, ще трябва да се борят, за да си извоюват мястото и догодина, но ще знаят, че ще имат две гарантирани места, въпреки че ще са по-малки.
- Имате контакти в чужбина. Виждате ли отзвука там от работата, която се върши с програмата?
- Катя Димитрова, с нейните 6 титли от международни турнири тази година, си е осигурила максимално точки за влизане в ранглистата на Тенис Европа до 14 г. Освен това, до колкото разбирам, най-добрите ни играчи от проекта вече започват да ги следят и някои спонсори. А и другите деца вече знаят като излизат на корта, с кого ще си имат работа и това явно ги притеснява... Така че има ефект.
- Очаквате ли сериозен интерес сред кандидатите за проекта догодина?
- Това ще се види през ноември на квалификациите, но със сигурност децата ще започнат да се подготвят сериозно още доста преди това.
- Какви са очакванията ви за втория сезон на програмата?
- Очаквам този проект да се развива все по-добре и резултатите на децата да стават още по-големи. Искам тези, което се доказаха тази година, да продължат да се доказват и догодина и, разбира се, да открием нови таланти сред 12-годишните.