Д-р Шарков: Екипите на Спешна помощ вече се задъхват по морето

Стана ясно, че е направена и проверка на медицинското осигуряване по плажовете в областта

Командированите по Южното Черноморие екипи на спешна помощ са затрупани от работа през летните месеци и са обслужили хиляди пациенти, превръщайки се в едни от най-натоварените медици в цялата страна. 
Това призна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който бе на посещение в Бургас. В напрегнатата обстановка той отчете резултатите им като отлични и ги похвали за старанието и неуморния труд в полза на обществото.
„Данните, с които разполагаме към момента от двата командировани екипа в Царево и Приморско показват, че има общо 42 повиквания, от които 20 пациенти са транспортирани в Бургас. Извършени са 26 амбулаторни прегледа, както и 24 прегледа на бежанци”, съобщи д-р Ваньо Шарков.
Стана ясно, че е направена и проверка на медицинското осигуряване по плажовете в областта. Основните нарушения, които са констатирани са, че на места изобщо липсват медицински екипи. В по-голямата част от случаите има добре въведено медицинско обслужване, но на места броят на медицинските пунктове не отговарят на броя на спасителните постове.
„Докладите от проверките са предадени на кметовете, тъй като те са тези, които могат да предприемат действия спрямо концесионерите”, заяви още в Бургас д-р Шарков.