Ева Паунова и кметът на Стара Загора Ж. Тодоров откриха тракийския събор „Богородична стъпка“

Паунова: За поредна година успешно се претворяват българската история и традиции в този празник на духовността, песента, танца и многообразието

“Поздравявам община Стара Загора и кмета Живко Тодоров, че за поредна година успешно претворяват българската история и традиции в този празник на духовността, песента, танца и многообразието.“ С тези думи евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) откри единадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, организирано от Община Стара Загора и Тракийско дружество Одринска епопея Стара Загора. Събитието се състоя на 27 август 2016 г. в курортното селище Старозагорски минерални бани.
В официалната церемония участва кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, който бе награден за принос към развитието на тракийската организация не само в Стара Загора, но и в България. В събитието се включиха още заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, кметът на с. Старозагорски минерални бани Станчо Станев, председателят на Тракийското дружество Одринска епопея Стара Загора Петра Мечева и председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, които са и част от организаторите. Сред официалните гости бяха Илиана Иванова, представител на България в Европейската сметна палата, Емил Христов, председател на Общински съвет Стара Загора, д-р Кирил Добрев, депутат, и Георги Ранов, областен управител на Област Стара Загора. Целта на ежегодното събитие е да бъдат съхранени българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура. Участниците във фолклорния събор са 4000, от 21 области, 64 общини (общо 200 фолклорни формации).
По време на събитието българският евродепутат направи обиколка на изложенията и щандовете, на които бяха показани различни предмети от българския бит и култура, опита от традиционния чай, направен с билки, събрани от региона и лично се срещна с изпълнители и гости на събора.
„Убедена съм, че със своето активно присъствие българските творци са моралният барометър на обществото".