Фолклорни цветове на събора "Богородица" в Генерал Тошево

Добрич Лайф

28-08-2016, 09:05

Снимка:

toshevo.org

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почистват дерето в Ген. Тошево

Определят улиците за рехабилитация в Ген. Тошево

Добруджански фолклорен събор "Богородица"

Багри, ритми и гласове ще оживеят на сцената на лятното кино в Генерал Тошево и през днешния неделен ден. Събора стартира вчера, за осемнадесети пореден път. По традиция фолклорният празник дава поле за изява на читалищни и пенсионерски състави, самодейци и таланти без значение от възрастта, посветили се на народното изкуство.

Тази година свои изпълнения представят над 70 групи и повече от 80 индивидуални изпълнители. С нетърпение се очакват музикално-танцовите програми на побратимените с Генерал Тошево бесарабски райони - Болград, Република Украйна и Тараклия, Република Молдова, чийто състави не пропускат участие на българска земя. Специален гост през първия ден от фестивала бе Илия Луков, който представи спектакъла „С България през вековете".

Съборът „Богородица" е инициатива на Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина". Във времето той се утвърди не само като най-мащабната проява в културния календар на общината, но и като емблема на песенното и танцовото творчество на Добруджа. Съборът няма конкурсен характер.