Промени в Наказателно-процесуалния кодекс ускоряват правораздаването

С измененията се изпълняват и очакванията на обществото за реформа в българския наказателен процес, който е един от най-формализираните в Европейския съюз

Мерки за значително ускоряване на съдебния процес, гарантиране на качествено правораздаване при корупционни престъпления по високите етажи на властта, както и незабавно изпълнение на присъдите се предлагат с промени в Наказателно-процесуалния кодекс, изготвени от работна група в Министерството на правосъдието. В нея влизат представители на прокуратурата, съда и адвокатурата. Текстовете бяха публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството.


Предстои предложенията за промени да бъдат обсъдени и на заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, в който влизат представители на ВСС и инспектората му, върховните съдилища, прокуратурата, МВР, МФ, НИП, магистратски съсловни организации и неправителствени организации, наблюдаващи съдебната реформа. След старта на новия политически сезон министърът на правосъдието Екатерина Захариева ще проведе и консултации с всички парламентарни сили.
С измененията се изпълняват и очакванията на обществото за реформа в българския наказателен процес, който е един от най-формализираните в Европейския съюз. Пряката последица от това са поредицата осъдителни дела за бавно правосъдие в Европейския съд по правата на човека.