УЕФА променя регламента на евротурнирите от 2018 г.

От 2018 г. европейската футболна централа УЕФА въвежда промени в регламента за провеждане на европейските клубни турнири, съобщава официалният сайт на организацията. Промените ще бъдат в системата на квалификациите.

Основното нововъведение е, че първите четири първенства на Стария континент с най-висок рейтинг (към момента това са шампионатите на Англия, Испания, Италия и Германия) вече ще имат гарантирани четири места в групите на най-силния европейски клубен турнир - Шампионската лига.  

Досега единствено първите три отбора в топ 3 шампионатите в Европа влизаха директно в групите на ШЛ, а четвъртият отбор играеше плейоф. Такива първенства към момента са Англия, Испания и Германия. Четвъртият по сила шампионат - италианският, излъчваше директно два отбора в груповата фаза на турнира.

Другите промени ще са в методиката на определяне на клубния коефициент. Нововъведенията предвиждат също така отборите да бъдат оценявани спрямо собствените си резултати, като коефициентът на националните асоциации няма да влияе на клубния коефициент, освен в случаите, когато коефициентът на клуба е по-малък от 1/5 от коефициента на асоциацията.

При определянето на коефициента за евротурнирите също така ще влияят и исторически фактори. Отборите, които са печелили ШЛ или Лига Европа ще получават допълнителни точни.

Нова ще бъде и системата за разпределяне на приходите от европейското участие на клубовете. Тя ще е четиристепенна, като парични ресурси ще бъдат давани по 4 основни пункта - основни бонуси, за постигнати резултати, за индивидуален коефициент и маркетингов пул.