Два дена след трагедията: 250 жертви на труса в Италия, 365 в болница

Малко над едно денонщие измина от разрушителното земетресение в Централна Италия, почти изравнило със земята няколко населени места в региона. Равносметката - 250 загинали, по данни на италианските медии, а броят на хоспитализираните хора е 365.

Почти напъно срутени от земетресението  са най-пострадалите градове - Аматриче, Пескара дел Тронто, Акумоли и Аркуата. Там активно продължават спасителните операции, като за целта са ангажирани 3 000 доброволци, над 2000 пожарникари и полицаи и 400 военнослужещи.

Италианското правителство ще отпусне 50 милиона евро спешна помощ за справяне с последствията от природното бедствие, заяви след спешно заседание на италианското правителство министър-председателят на страната Матео Ренци.

Земетресението в Централна Италия с магнитуд 6.0 по скалата на Рихтер започна в 03:36 ч. местно време(04:36 българско) в сряда (24.08). След това последва втори трус със сила 5.4 по Рихтер. Земетресението обхванало обширна област от Апенините, бе почувствано в много големи италиански градове като Перуджа, Риети и Норче. Епицентърът на земетресението беше именно в провинция Риети, като дълбочината на труса бе около 4 км. под земната повърхност.