Плевнелиев удостоен с най-висшия държавен орден в Хърватия

Президентът Росен Плевнелиев бе удостоен с най-висшето държавно отличие на Република Хърватия - "Великият орден на крал Томислав с лента и голяма звезда", съобщава пресслужбата на президентската институция. Държавният ни глава е получил отличието заради "заслугите му за мирното и демократично развитие на региона и за създаването на дълбоки и всеобхватни двустранни отношения между двете държави".

Орденът на Плевнелиев е връчен от президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович в знак на благодарност за положените от България усилия за общото бъдеще на двете страни в Европейския съюз и за утвърждаването на демократичните ценности на Общността в Югоизточна Европа.

Измежду носителите на висшето отличие на Хърватия са Кралица Елизабет II и полският президент Лех Качински (2005-2010 г.).

Плевнелиев е на еднодневно работно посещение в Дубровник по покана на държавния глава на Република Хърватия. По време на визитата си той ще вземе участие в Международния форум "Адриатическо, Балтийско и Черно море", заедно с представители на дванадесет държави-членки на ЕС.

Разговорите ще бъдат посветени на задълбочаването на интеграцията на държавите от региона на Централна и Югоизточна Европа по оста "Север-Юг" и засилването на тяхната конкурентоспособност в рамките на ЕС, съобщават още от президентството. Ще бъдат обсъдени и ключови бъдещи проекти в сферата на енергетиката, транспорта, технологиите и иновациите.