Стреляха по кортежа на лидера на турската опозиция

Автомобилният кортеж на Кемал Кълъчдароглу, лидер на най-силната опозиционна формация в Турия - Републиканска народна партия (РНП), е бил обект на атака от страна на неизвестни нападатели, съобщава "Хюриет". Нападението е станало в размирната черноморската провинция Артвън.

Според изданието охранителите на Калъчдароглу са  отвърнали на огъня на нападателите. По данни на турската телевизия NTV самият опозиционен лидер не е пострадал, като няма пострадали и сред съпровождащите го членове на републиканската партия, които са евакуирани от мястото на инцидента.

Непосредствено преди атаката кортежът на Калъчдароглу е бил спрян от специални части на турската полиция заради намерени взривни устройства по шосето, по което е трябвало да мине колоната.

Малко по-късно неизвестни лица откриват огън по  полицаите, като автоколоната на Калъчдароглу се оказва на огневата линия. На мястото на инцидента са изпратени допълнителни подразделения на жандармерията и специалните полицейски части.

Официалната версия е, че кортежът на турския политик не е бил целта на нападателите, а е жертва на размириците в региона. При престрелката е ранен тежко полицейски служител.

След новината за инцидента президентът Реджеп Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм и вътрешният министър Ефкан Ала са провели телефонен разговор с Кълъчдароглу.