Радан Кънев: БСП се разпада

Животът

25-08-2016, 13:32

Снимка:

burgasnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кандидатът за президент на Реформаторския блок ще стане ясен през юни

Кънев смята, че битката сега ще е между ГЕРБ и РБ

Предстоящите президентски избори са предрешени заради разпада на левицата, заяви днес в бургас лидерът на РБ Радан Кънев. Според него ГЕРБ има нужда от БСП, за да "размахва плашилото" - нещо, от което избирателите от дясно имат нужда. Реформаторският блок е на мнение, че БСП не са конкуренция на ГЕРБ, тъй като на последните местни избори не са успели да спечелят нито един мажоритарно избран кмет. 
Кънев смята, че битката сега ще е между ГЕРБ и РБ, тъй като ГЕРБ води анти ЕС и анти НАТО-вска политика, а реформаторите точно обратното - про национална и про европейска. 
До края на седмицата РБ ще има кандидати за президентската двойка, обяви Кънев. Общинският съветник и ексминистър на енергетиката Трайчо Трайков се очертава като фаворита на РБ за кандидат-президент. Другото име, което се спряга е на депутата Гроздан Караджов. Проф. Велислав Минеков също е обсъждан, но той е поставил условия, които били изгодни на ДСБ. Имената на номинираните ще станат ясни във вторник. 
Радан Кънев коментира и мълчанието на ГЕРБ за кандидатите за президент и вице. Според него управляващата партия "играе шпионски игри". Всички спрягани до сега кандидати са заявили, че не желаят да участват в тази надпревара. Кънев заяви, че всички те са обединени и от още едно качество - полиически неграмотни са и не знаят чужди езици. 

От това дали РБ ще излезе с обща кандидатура или ще се разцепи сега, зависи дали ще има консолидация в блока или ще се правят нови съюзи, каза още Кънев.