Първанов: Постъпката на БСП е подлост

От потенциал това да бъде национална фигура, Радев се превърна във фигура на един човек, г-жа Нинова го приватизира

Решението кой ще бъде кандидатът за президент на  АБВ и коалиция ще бъде взето между 10 и 20 септември. Това обяви в ефира на „Нова телевизия“ председателят на ПП АБВ и президент на Р България (2002 – 2012 г.) Георги Първанов. Според него  АБВ  и нейните политически партньори ще играят за силен резултат на президентския вот, който да позволи  явяване на балотаж и спечелване на вота. „Онова, което е реален факт, са нашите отношения с  Движение „Гергьовден“. Това, което е безспорно,  са нашите отношения вътре в действащата ни коалиция – ние сме коалиция от четири партии. Т.е., ние  ще стъпим на  здравото, това което е доказано“.
Лидерът на АБВ бе призован за коментар по отношение на действията на ръководството на БСП през последните няколко дни.  „За това, което направи ръководството на БСП, определението  „предателство“ е меко казано, това е подло. Ние водим преговори, издигаме общо кандидатурата на господин Радев на два последователни пленума, на така наречените пленуми, стискаме си ръцете, готвим споразумение. В нашите споразумения има две незначителни разлики, които са лесно преодолими в един диалог. Не мога да повярвам, че преговорите се провалиха с мотиви като различия за името на коалицията“, посочи Първанов. Той подчерта, че споразумението не е било окончателен вариант и е подлежало на корекции, както и че предложението на БСП името на коалицията да не е „Коалиция за България“ , а „Коалиция БСП - АБВ“, би  устройвало Алтернатива за българско възраждане. „Ние направихме безброй компромиси, играхме честно в този процес. Някой друг направи обратния завой. Да говорим за сериозните неща, защото наистина тук има нещо, което е необяснимо. Имаме референдум, вътрешнопартиен, който казва „Да“ на широката коалиция, имаме преговори и решения на Националния съвет на БСП, който казва „Да“, утвърждава тази линия със съотношение 2 към 1, тоест 2/3 са казали „Да“ и изведнъж има едно еднолично решение, което аз не мога да кажа как е мотивирано“.


Във връзка с темата Първанов бе попитан за мнение относно  оттеглянето на подкрепата на АБВ към номинацията на Румен Радев, както и за поведението на Радев след като позицията на БСП, че преговорите за коалиция се прекратяват, бе оповестена. „Той се скри. Това обяснение, че има много телефонни обаждания  звучи ли  логично - това е нелепо?  Предлагахме Инициативен комитет, който да издигне неговата кандидатура, тя да е надпартийна. Това вече се промени, г-жа Нинова го приватизира. Тя го вика през ден на „Позитано”. От потенциал това да бъде национална фигура, Радев се превърна във фигура на един човек. Той бе блестящ в попрището на военната си служба, но сега слиза на земята. Те не просто го свалиха от въздуха, където му е стихията, на земята. Те го вкараха в   хангара. Те го натикаха в хангара, натикаха го в една политическа централа, от което неговата кандидатура само губи. Господин Радев беше употребен“.
Първанов отговори и на въпрос, свързан с това дали е възможно той самият да се включи в битката за държавен глава. По думите му, според експерти в областта на правото, това е възможно по Конституция. „Аз обаче твърдя, че мога да бъда много по-полезен при една промяна  в Конституцията в посока към засилени президентски правомощия, ако искате дори към Президентска република. Защото тогава бих могъл да дам повече, отколкото съм дал през два мандата, в които имам самочувствието на един успешен президент“, посочи той.