Калфин: Не бих похарчил нито час усилия за преговори с това ръководство на БСП

"Не бих похарчил нито час усилия за преговори с това ръководство на БСП." Това заяви днес пред БНТ зам.-председателят на АБВ и бивш социален министър Ивайло Калфин. Коментарът му идва на фона на своеобразното разцепление в ляво, което настъпи след като лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да приеме коалиционното споразумение на партията на Първанов. В последствие от АБВ съобщиха, че няма да подкрепят кандидата за президент на БСП  - бившият началник на ВВС Румен Радев и ще излязат със собствена, алтернативна кандидатура на изборите през ноември.

"Те (БСП - бел.ред.) се отнесоха по най-безобразния начин, бих казал подъл начин към своите партньори и то го направиха публично. Това е за тяхна сметка", допълни още Калфин.

Зам.-председателят на АБВ даде подробности относно преговорния процес между формацията му и БСП."След дълги настоявания започнахме разговори с БСП. Ние настоявахме да издигнем не само общи кандидати, но те да бъдат избираеми. Имахме вътрешна процедура, предложихме това да са политически лидери, като включително бихме приели и политическия лидер на БСП. От БСП ни отговориха, че не трябва да участват политически лидери. Поставиха го като условие, приехме го. Изчакахме няколко месеца за техните процедури, които се оказват сега безсмислени, защото "Позитано" прави всичко това, което не беше решено нито на референдума, нито на номинациите", категоричен е той.

По думите му първоначално предложението ген. Румен Радев да бъде издигнат от инициативен комитет е било на АБВ, но отговорът на БСП е бил отрицателен.

"Г-жа Мая Манолова също пострада заради липсата на възможност за инициативен комитет. Сега изведнъж, когато финализирахме всички преговори и приехме с компромиси всички условия, които бяха поставени от БСП, ръководството на "Позитано" се завъртя и по най-некоректния, некрасивия и бих казал подъл начин, казаха: "Без вас повече", каза още Калфин.

Калфин окачестви с епитета "логика на мутри" твърдението на ръководството на БСП, че "столетницата" и АБВ не са равнопоставени партии. "Колкото до темата, че не става въпрос за равнопоставени партии, едната била по-голяма , а другата по-малка…. За мен е много жалко да го чувам от лидера на левицата. Когато по-големият има правото, то тогава правото е само на по-силния сигурно, а това е логика на уличните мутри, а не в политиката. В политиката и в обществените отношения всички са равноправни. Ти може да не искаш да преговаряш с някого, но това е съвсем друг въпрос. В момента, в който седнеш на масата за преговори, с него сте равноправни. Вчера говорих с една представителка на социалдемократите в Германия, която ми каза: „Ако госпожа Меркел ни беше казала: вие сте по-малката партия и ще ме слушате, просто нямаше да имаме правителство“. Затова твърдя, че загуби БСП изборите", категоричен е Калфин.