Продават пепел от Труман Капоти на търг

Това е първият път, когато човешка пепел бива предлагана на търг

Писателят Труман Капоти ще получи последен, мрачен вихър на публичност. Прах от тленните останки на писателя, починал преди 32 години, ще бъде предложена на търг в Лос Анджелис. Началната цена на пепелта му, положена в резбована японска урна, е 2 хиляди долара, съобщава „Гардиън“.

Дали авторът на „Хладнокръвно“ и „Закуска в Тифани“ би приветствал решението собствените му останки да бъдат продадени, е въпрос без отговор, но човекът, който стои зад търга, няма никакви съмнения в това.

„С някои знаменитости това би било безвкусно, но зная на 100%, че той би прегърнал идеята с отворени обятия – казва Дарън Джулиън, президент на „Търговете на Джулиън“. – Той обичаше да попада във вестниците. Мисля, че би бил възхитен, че все още окупира заглавията в пресата.“

Тленните останки са част от наследството на Джоан Карсън, вдовицата на бившия телевизионен водещ Джони Карсън, която си отиде миналата година. Карсънови са близки приятели на Капоти и го приютяват в своето имение в последните му дни. Писателят умира от чернодробно заболяване на 59 години през 1984-а.

Изпълнителите на завещанието са били несигурни как да процедират с останките на Капоти, но след поредица от етични дебати решили да ги включат в търга на 24 септември, по думите на Джулиън.

„В този случай всичко е абсолютно наред, защото аукционът въплъщава онова, което Труман Капоти беше и обичаше да бъде – обяснява той. – Труман е казал на Джоан, че не иска пепелта му да стои на рафта. Така че така уважаваме желанието му, макар и по друг начин. Просто приключенията на Труман Капоти продължават.“

Все пак, не е ясно дали дори въображението на човека зад „Закуска в Тифани“ би могло да си представи, че ще се окаже на лот №517 – със стартова цена 2 хиляди долара и очаквана между 4 и 6 хиляди.

Според Джулиън това е първият път, когато човешка пепел бива предлагана на търг. Най-близкият паралел би могъл да бъде с продажбата на пениса и бъбречния камък на Наполеон от 2006 г. – принадлежали на актьора Уилям Шатнър, който се раздели с тях срещу 75 хиляди долара, дарени по-късно за благотворителност.

Капоти е роден в Луизиана, започва да пише на 11 години и по-късно е нает от „Ню Йоркър“. „Хладнокръвно“, неговият документален роман за кървавото убийство на семейство Клътър в Канзас, издаден през 1966 г., е крайъгълен камък в литературата въобще и изстрелва писателя към славата и престижа. Някои критици обаче обвиняват автора, че е искал убийците, Пери Смит и Ричард Хикок, да бъдат обесени, за да придаде допълнителна мощ на книгата. Капоти никога не повтаря този свой книжен успех, но остава изключително популярен.

След кремацията останките на Капоти остават в стаята, където той умира. Твърди се, че те два пъти са били задигани от крадци, но са връщани по един или друг начин. Продуцентите на бродуейската адаптация на „Закуска в Тифани“ са „канили“ урната на премиерата през 2013-а, но заради страх от нова кражба Карсън отказва.

Джулиън казва, че при правилния купувач Капоти ще може да се върне обратно в любимия си Манхатън:

„Надяваме се на човек от Ню Йорк, така че Труман да се върне у дома. Или някой, който пътува много и може да го взема със себе си.“