Определиха 100-те най-добри филма на века

Първите три в класацията не са печелили награда „Оскар“

Психологическия трилър "Мълхоланд Драйв" (2001) на известния американски режисьор Дейвид Линч печели първо място в списъка на най-добрите филми на XXI век, събрани от BBC Culture въз основа на проучване сред 177 критици от 36 страни, пише The Guardian.

Второ място в топ 100 заема филма "В настроение за любов" (2000) на режисьора от Хонконг Уонг Карвай. Драмата "Ще се лее кръв" (2007) на Пол Томас Андерсън е на трето място в класацията. 

Нито един от заелите първите три места не е получил награда Оскар за най-добър филм за съответната година, пише в "Индипендънт". Дейвид Линч обаче спечели с "Мълхоланд драйв" наградата за най-добър режисьор на кинофестивала в Кан.

Четвърто място заема пълнометражната японска анимация на Хаяо Миядзаки "Отнесена от духовете" (2001). На петия ред седи лентата "Юношество" (2014 г.) на Ричард Линклейтър.

В резултат на това най-популярните режисьори, според критиците са Уес Андерсън, Апичатпонг Вирасетакул, Кристофър Нолан, Михаел Ханеке, Пол Томас Андерсън, както и братята Джоел и Итън Коен, които има по три филма в класацията.

Водещият в класацията на филма "Мълхоланд Драйв" (на снимката) е заснет от Дейвид Линч по собствен сценарий. С участието на Наоми Уотс, Лора Елена Харинг и Джъстин Теру. Първоначално филмът е бил замислен като част от телевизионен сериал, но кадрите не харесали на клиента. Тогава директорът доснимал някои сцени и направил пилотния епизод в готов филм.

Крайния продукт бе приветстван от критиката и донесе на Линч награда за най-добър режисьор на филмовия фестивал в Кан през 2001 г., както и номинация за наградата "Оскар" в същата категория. Изданията Rolling Stone, Village Voice, Sunday Times и The Guardian, включиха "Мълхоланд Драйв" сред трите най-големи филми на десетилетието.

В челната десетка са също "Блясъкът на чистия ум" на американеца Мишел Гондри (2004), възхвалявания от кинокритиците, но неразбран от публиката "Дървото на живота" (2011) на американеца Терънс Малик, "Една единица и една двойка" на тайванеца Едуард Ян, "Раздяла" (2011) на Асгар Фархади. Десето място си поделят "Истинският Люин Дейвис" (2013) и "Няма място за старите кучета" (2007) на братя Коен.

Пълният списък на класацията вижте ТУК!