Крим вече фактически е Русия, заяви първият украински президент

"Той (Крим - бел.ред.) фактически вече е Русия". Това зави в интервю за украинската информационна агенция УНН първият президент на независима Украйна Леонид Кравчук, попитан кога Кримският полуостров, анексиран преди две години от Руската федерация, ще се върне в украински ръце.

"Дайте да го представим така - Донбас със сигурност ще се върне (под контрол на Украйна - бел.ред), няма да се наложи да чакаме дълго. Но за Крим трябва да чакаме дълго. Те привлякоха Крим в орбитата си, той вече е част от руската федерална система. Той фактически вече е Русия"

Русия анексира населения предимно с руснаци Кримски полуостров преди малко повече от 2 години след като на 16 март 2014 г. властите на полуострова и автономния град Севастопол проведоха референдум за независимост от Украйна и присъединяване към Руската федерация. Въпреки че громното мнозинство от гражданите гласуваха в полза на полза на тези действия, голяма част от международната общност оспорва законността на плебсцита поради присъствието на руски войски по време на гласуването и нарушаването на международното право от страна на Русия.