Жертвите на земетресението в Италия станаха 63, стотици са в неизестност (обновена)

Жертвите на мощното земетресение в Централна Италия вече са 38, а в неизвестност са стотици, предава агенция "Ройтерс". Щетите по инфраструктурата са оженявани на десетки и стотици милиони, а хиляди хора са оставени без дом.

Части на италианската армия са мобилизирани в масовите спасителни операции, а правителството е отпунало извънредно финансиране в размер на 235 млн. евро за справяне с трагедията. Римският папа Франциск пък призова света да се моли за жертвите и техните близки.

Готовност да окаже помощ на Италия е изразил и европейският съюз. Спроред европейския комисар по управление на кризите Христос Стилианидис  центърът за спешна реакция към ЕК следи внимателно ситуацията в Италия и е готов да окаже незабавно съдействие. Към момента Италия е поискала от ЕК единствено спътникови снимки, които да ѝ помогнат да направи оценка на щетите от природното бедствие.

Спасителни екипи са извадили десетки живи хора изпод развалините на едно от най-засегнатите от труса населени места - Пескара дел Тронто. Засега обаче спасителните екипи не са достигнали до съседното село Перакия ди Акуа Санта Терме, предава Асошиейтед прес.

Премиерът на Италия Матео Ренци отмени пътуване до Париж заради земетресението. Президентът Серджо Матарела прекрати отпуската си, която прекарваше в родният си град Палермо.