АБВ няма да подкрепи Радев, издига собствен кандидат

Партия на бившия президент Георги Първанов АБВ няма да подкрепи кандидата на БСП за президент Румен Радев. Това е решил на събранието си днес Изпълнителният съвет на партията, съобщиха от формацията на пресконференция в Националния дворец на културата в столицата.

Все още не са ясни имената, които АБВ ще издигнат за номинации за президент и съответно вицепрезидент в предстоящите избори. Преди да бъдат финализирани преговорите с БСП, на които беше утвърдено името на бившият началник на ВВС ген. Румен Радев, като най-вероятни кандидати бяха спрягани самият Първанов, според който няма проблем да се кандидатира отново за президент, въпреки факта, че вече е изкарал два мандата, и заместникът му в АБВ и бивш социален министър във ворият кабинет на Борисов Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин определи вчерашното решение на БСП да не приеме коалиционното споразумение, предложено от АБВ, като  недопустимо поведение между партньори. Според него това решение хвърля БСП в редиците на екстремистките и ксенофобски партии. По-рано днес в телевизонно интервю бившият социален министър заяви, че с този си ход "столетницата" фактически е изгубила изборите.

Въпреки вчерашното решение на социалистите да не се коалират с АБВ, председателят на БСП Корнелия Нинова остави отворена врата за евентуална тяхна подкрепа за кандидатурата на Радев. Нинова съобщи, че ще предложат тя да бъде подкрепена от широк инициативен комитет. „Ако АБВ желаят да се включват в тази подкрепа моля да се включат”, каза вчера тя.