Рашидов: Не бива историята и паметта на нацията да се затрива с лека ръка

„Не бива историята, паметта на нацията с лека ръка да се затрива”. Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов в интервю за телевизия BG on AIR във връзка с казуса за изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Според него на ръба на обидното е "не това, че се продават паметници, а това как се прави". Според началника на културното ведомство колективна вина за "изтриването на паметта на нацията" имат и общините, и и гражданите, и държавата. По думите му вината трябва да се търси в двете посоки, защото има хора, които не спазват законите, а други не ги прилагат.

Според Рашидов голям проблем е, че много имоти се стопанисват недобросъвестно. „Те могат да бъдат и държавни, и частни, но трябва да се стопанисват добре. Санкциите трябва да се увеличат тройно, за да се запази паметта”, обясни той. Според него по-малко са случаите на унищожаване и събаряне на културни ценности, затова и санкциите не са намерили своето по-сериозно изражение. Той припомни, че по закон санкцията е била 10 000 лв., след което преди години е станала 30 000 лв.

„Първата ми работа през септември месец е драстично увеличаване на санкциите, защото силата, статутът на паметник на културата продължава, дори и да се събори”, Категоричен е Рашидов. Той допълни, че собственикът е длъжен по закон да възстанови сградата.

„В периода на социализма това е национализирано, но след това идва демокрация и едни хора ги осребряват тези неща. През демокрацията трябваше да върнем правдата на държавата на дарението и те да останат ценности на държавата, а ние, като отговорни хора, да търсим по европрограми да ги възстановяваме”, поясни той.

Министърът на културата припомни, че има страни, които си взимат културните наследства при недобро стопанисване от частни лица.

По отношение на изгорелите тютюневи сгради в Пловдив, министър Рашидов коментира, че е могли да бъдат центъра на града, защото имат прекрасна архитектура. „Отдавна дължим на младите хора мултиарт центрове, можехме да го направим”, уточни той.

Помолен да коментира официалната версия на разследващите - че клошар, живвещ в сградата, е виновен за запалването ѝ, министър рашидов отговори:„Питам как стопанин, който има собственост, клошарите му спят в нея. Трябва да си обгрижва сградата”.

По думите му случаят с опожарените бивши тютюневи складове е стигнал до Брюксел и ще рефлектира върху инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.