Министър Кралев: Трите медала са безспорен успех

1 802 000 ще раздаде министерството като премии за нашите олимпийци

Спортният министър Красен Кралев гостува  в предаването "Тази сутрин" на bTV. Той сподели впечатлението си от организацията и предствянето на нашите спористи.

"Трите медала са безспорен успех за нашите спортисти. Имаше и атлети, които се бориха и се представиха на максимума си, имаше и пострадали от съдийски решения", коментира той. "Нека търсим други измерения за съпоставката държава - пари - медали. Едни Финландия, Естония, Португалия,  Австрия са с по-малко медали от нас. Спечелихме три медала но изпуснахме още четири, на  Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов. Нашите спортисти бяха максимално мотивирани, но явно имаха известни притеснения и колебания в битките. Нужни са психолози, които да работят с тях за да се чувстват по-уверени", коментира спортният министър.

В 14 олимпийски спорта, за всичките им възрастови групи, за 4-годишен цикъл за всички състезания, като Европейски и Световни състезания и донесени 191 медала, министерството е отпуснало 50 000 000 лв. 145 са от европейски първенства, а 46 от световни първенства. Конкретно за олимпийска подготовка през 2016 г. атлетите, получили квоти за РИО – 51 спортисти – са получили финансиране в размер на едва 3 830 246 лв. В периода 2013 – 2016 г. още 17 олимпийски спорта, които не са изпратили спортисти на Олимпиадата са получили финансиране в размер на 26 млн. лв. За този период тези спортове са донесли 33 медала за България, като 29 са от европейски първенства, а 4 от световни първенства. 1 802 000 ще раздаде министерството като премии за нашите олимпийци, сподели Кралев. Сребърната медалистка от Олимпиадата Мирела Демирева ще вземе премия от 200 000 лв., а треньорът й 160 000 лв., Елица Янкова – 150 000 лв., а нейният треньор 120 000 лв. Момичетата от ансамбъла ще си разделят общо 675 000 лв., а треньорският им щаб – 236 250 лв. Премии има още за 5-тите места на Владимир Дубов и Николай Байряков, за 7-те на Елис Гури, Ивайло Иванов и Невяна Владинова и за 8-те на Борислав Новачков, Михаил Ганев, Ивет Лалова и Антоанета Бонева.

Имаме сериозен напредък в атлетиката, много млади и талантливи спортисти - като Елица Янкова, Тихомир Иванов, Панчо Пасков, Невяна Владинова. Те ще са фактори в техните дисциплини занапред.

Ще подобрим базите на които тренират нашите спортисти. Приоритетни са точно тези спортисти завоювали успехи на престижните форуми и правим максималното с ограничения бюджет, с който разполага министерството, допълни министърът. „Никога не се е строяло толкова много и не се е правило толкова за спортната инфраструктура в страната, както по времето на първото и сегашното правителство на Бойко Борисов".

Министър Кралев поздрави Лудогорец и им пожела успех в мачовете за Шампионска лига.