Български интелектуалци с писмо до ООН в подкрепа на Бокова

Десетки български интелектуалци се подписаха под писмо до постоянните представители на 15-те държави-членки на ООН в подкрепа на българския кандидат за поста Генерален секретар на световната организация - Ирина Бокова. В два поредни кръга от неофициалното предварително гласуване Бокова се представя изключително достойно, като се нареди на трето и пето място. Следващия кръг на вота ще бъде на 29 август.

В писмото си българските интелектуалци изразявят "безрезервната си подкрепа" за кандидатурата на директора на ЮНЕСКО, обединила целият български народ, както и ключови политически фигури.

Според тях Бокова е личността, която познава сложните дипломатически международни и религиозни конфликти в света, така както и сложните взаимоотношения и ситуации на Балканите, които неслучайно са известни в международната терминология като "мини-свят" на глобалната политика.

"В тази среда, на кръстопътя Изток-Запад и Север-Юг, Бокова се е формирала и шлифовала да зачита културното и религиозно разнообразие, придобивайки уменията да намира правилния подход в търсене на решения в сложните конфликти, често преплетени от историческата обремененост, идеологическа конфронтация и религиозна непоносимост", казват още интелектуалците в писмото си.

Bulgariautre публикува пълният текст на писмото без редакторска намеса:

ДО
ПОСТОЯННИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
НА 15-ТЕ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ


НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН

Ваши Превъзходителства,
Позволяваме си да се обърнем към вас с това открито писмо в качеството ни на представители на интелигенцията на България, за да изразим нашата безрезервна подкрепа към г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и официален български кандидат за генерален секретар на Обединените нации.

Както е известно, кандидатурата на Ирина Бокова е сред водещите за обсъждане в Съвета за сигурност, в който на вас, господа посланици, ние депозираме нашето пълно доверие за обективност и безпристрастност във високоотговорния вот и особената отговорност, която носите за мира и сигурността на планетата.

България е страна от Източноевропейската група и е една от най-старите страни-членки на ООН в тази група. Исторически, страната ни от векове е на кръстопътя между Запада и Изтока, между Севера и Юга, и това е поставило своя отпечатък върху историята й. "Съединението прави силата е българският девиз на националния герб, изписан и на фасадата на Народното събрание, исторически стожер на държавността ни, за да се знае от всеки достоен българин този завет, оставен ни от зората на българската държава преди 13 века.

Достойна за уважение и адмирация е дейността на Ирина Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО. ЮНЕСКО днес е моралната съвест на човечеството в борбата за запазване на историческата памет на човешката хилядолетна цивилизация, за пресичане на престъпното културно прочистване и на опитите да бъдат заличени културните достижения и ценности в световната съкровищница - в Палмира-Сирия, Тимбукту-Мали, музеите в Багдад и т.н.

Защото човечеството без история и култура би било като дърво без корени.

Смеем да изкажем нашето мнение пред вас, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата. ООН следва да възвърне онази тежест и авторитет, накърнени от политическите и икономически сътресения през последните 20 години, за да пребъдат Обединените нации стожерът на мира и сигурността в новата архитектура на света.

Нашето съсловие е силно разтревожено и огорчено от някои мерзки действия и компромати, уронващи авторитета и доброто име на България и на български граждани. Интелигенцията е гръбнакът на всяко общество и е моторът за развитието му, мерило за неговата зрялост. Затова ние държим да заявим, че българският народ се произнесе най-отговорно по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова и неговият и нашият вот е "Vox populis, vox Dei".

Решихме да адресираме към вас, господа посланици, това писмо и повторно открито и на висок глас да заявим нашата безрезервна подкрепа към

Ирина Бокова. В новата история на ХХI-ия век българските президенти Георги Първанов /2002-2012/ и Росен Плевнелиев, /2012 - досега/, министър-председателите Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов, 43-то Народно събрание с председател г-жа Цецка Цачева, заявиха официално подкрепата на всички власти на България за българския кандидат, който е с доказани изискуеми качества за най-високия пост в ООН - постът на Генерален секретар.

Научните, дипломатически, културни и делови среди в България също се произнесоха открито чрез медиите в подкрепа на г-жа Ирина Бокова: Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения, всички Творчески съюзи в България, Българска академия на науките, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Българска асоциация на жените-предприемачи и др.

Множество положителни отзиви и статии на авторитетни политически изследователи, публикувани в национални и международни медии, се произнесоха положително за достойнствата на г-жа Ирина Бокова, свързани с дейността на ООН.

Ваши Превъзходителства,

Светът днес отново е изправен пред сериозно изпитание за запазване сигурността, стабилността и мира на планетата ни 70 години след опустошителната Втора световна война. Ние сме убедени и вярваме, че Ирина Бокова е личността, която познава сложните дипломатически международни и религиозни конфликти в света, така както и сложните взаимоотношения и ситуации на Балканите, които неслучайно са известни в международната терминология като "мини-свят" на глобалната политика. В тази среда, на кръстопътя Изток-Запад и Север-Юг, Бокова се е формирала и шлифовала да зачита културното и религиозно разнообразие, придобивайки уменията да намира правилния подход в търсене на решения в сложните конфликти, често преплетени от историческата обремененост, идеологическа конфронтация и религиозна непоносимост.

Ваши Превъзходителства,

В края на писмото искаме да пожелаем на Съвета за сигурност, на органа на ООН, да бъде достоен към особените отговорности в поддържането на международния мир и сигурност и сегашните членове на високоуважавания Съвет за сигурност да проявят мъдрост, твърдост и решителност в работата си и да бъдат достойни за заветите на основателите на ООН.

С почит:

--------------------

Подписали и подкрепили:
Академик Антон Дончев писател
Академик Стефан Воденичаров министър на образованието, младежта и науката - 2013,
председател на Българската академия на науките от 2013
Академик Светлин Русев, художник
Академик Георги Марков, историк
Академик Пламен Карталов, оперен режисьор, Директор на Софийската опера и балет
Академик Людмил Стайков, театрален и кинорежисьор, професор по филмова и телевизионна режисура
Академик Константин Димитров Косев, историк, 1990 г. министър на народната просвета и вицепремиер,
депутат в VII Велико Народно събрание, от 2003
г.академик.
Академик Благовест Сендов, математик, депутат, председател на Народното събрание
1995 - 2004, посланик в Япопия 2004-2009
Академик Кирил Боянов, учен, инженер по електроника, един от създателите на
българската електроника
Иван Йорданов Гранитски, писател, издател
Проф.Мария Георгиева Чавдарова, политолог
чл.кор.проф. Васил Костадинов Проданов Философ
Анжел Вагенщайн, писател, киносценарист, депутат в VII Велико Народно събрание
Руси Иванов Статков икономист и депутат
Проф. Динко Георгиев Динков, Катедра "Международни отношения" УНСС
Драгомир Шопов, поет, публицист, депутат
Проф. Анатоли Кръстев, виолончелист, НМА П.Владигеров
Владимир Зарев Писател, главен редактор сп. УСъвременникФ
Лъчезар Еленков поет, писател
Валентин Георгиев журналист в. "Дума"
Володя Миланов историк, БАН, чл.кор.
проф. др Александър Янков посланик, постоянен представител на България в ООН 1976-1980 г;
професор по международно право, член на
Постоянния Арбитражен съд в Хага от 1971г., от 1996 г.съдия в Международния трибунал по морско право,
Хамбург, Германия.
Мая Тодорова, журналист
Проф. Васил Желязков Мръчков, юрист, професор по международно и вътрешно трудово и
осигурително право
Мая Вапцарова режисьор, писател, журналист
Йордан Милев поет, преводач, ориенталист
Максим Бехар ПР, президент на Световната ПР организация (ICCO)
Жоржета Пехливанова дипломат, международен анализатор
Проф. Лидия Ошавкова флейтист, Национална музикална академия,
Мария Б. Номова преподавател в Национално музикално училище
Тома Томов журналист, публицист, водещ авторско предаване "Наблюдател"
Кольо Георгиев писател,
Посланик Любомир Кючуков зам. -министър на външните работи (2005-2009), директор на Института за икономика и международни отношения
Георги Караславов международник
Проф. Стефан Данаилов актьор, професор по актьорско майсторство в НАТФИЗ, министър на културата 2005-2009, депутат в НС
Проф. Огнян Герджиков юрист, депутат и председател на 39-то Народно събрание, 2001-2005
Проф. Жени Захариева Prof. Jenny Zaharieva, pianisteconcertiste, Officier dans
l'Ordre des Arts et des Lettres(France), Ambassadeur de la Culture Bulgare en France
Проф. д-р Анастас Славчев пианист, Ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив Член на Европейската
Асоциация на Ректорите на Музикалните
академии
Георги Готев журналист, международник, зам.главен редактор на
EurActiv.com Брюксел
Проф. Антон Първанов Професор, историк, балканист, Международни отношения
Андрей Райчев социолог
Матей Шопкин Поет, Народен деятел на културата
Др
Любомир Петров Петров Др
на философските науки, дипломат
Проф. Димо В. Димов - Аполония, цигулар, министър на културата 1990-91, посланик
Симеон Танев Николов, директор "Център за стратегически изследвания"
Дора Иванова Бонева художник, чл. кор. на Европейската академия за наука, изкуства и литература
Любомир Левчев поет, член на Европейската академия за наука, изкуства и литература и Европейската академия за поезия - Люксембург
Доц. Христина Борисова Ангелакова оперна певица, директор на Софийската опера и балет, 2001-2004 г.
Радослав Деянов дипломат, международен анализатор
Боян Ангелов поет, издател "Български писател", председател на Съюза на българските писатели
Посланик Иван Гарвалов дипломат, председател на Дружество за ООН в България
Силвия Цветкова Томова примабалерина, хореограф, преподавател, Директор на Балет ДО Русе
Петър Киров Караангов поет, писател
Валерия Велева журналист, Главен редактор "Епицентър"
Михайлина Димитрова журналист, Председател на Сдружение "Институт за стратегии и анализи"
Райко Николов, посланик
Лидия Николова, писател