Най-големият полски застраховател иска да купи притежаваната от УниКредит Bank Pekao

Най-голямата застрахователна компания в Полша - PZU подготвя оферта за придобиването на притежаваната от Уникредит полска банка Bank Pekao, съобщава "Файненшъл Таймс", позовавайки се на свои източници, запознати с процеса на преговорите за закупуването на банката. Намеренията на управляваната от държавата застрахователна компания са свързани с опитите ѝ да развие широк бизнес с банкови услуги.

Желанието на PZU да закупи втората по големина банка в Полша идва на фона на увеличаващия се натиск към най-голямата италианска банка УниКредит да продаде някои от активите си в опит да подобри лошия си финансов баланс.

Офертата към УниКредит е част от усилията на полското правителство да си върне контрола на банките в страната от ръцете на чужди инвеститори. PZU, която притежава Alior Bank, наскоро закупи притежаваните от американската GE Capital полски банкови активи. Усилията на компанията са подкрепяни от Варшава, която насърчава PZU да продължи с експанзията си.

"Желаем да създадем банка, която да е водеща. Pekao би била добра придобивка за нас", заявява един от източниците на Financial Times, пожелал да остане анонимен.

Другият източник на финансовото издание заявява, че сделката зависи от желанието на УниКредит да продава активи.

Както съобщава полският всекидневник Dziennik Gazeta Polska, главният изпълнителен директор на PZU  Михал Крупински ще посети Милано тази седмица с цел да обсъди евентуална сделка.

След като новината бе разпространена по медиите, към вторник сутринта цената на акциите на най-важната системна банка в Италия се повишиха с 2.8 %. Акциите на PZU и Pekao пък паднаха с 3.3 и съответно 2.6 процентни пункта.

От PZU i УниКредит отказват коментар.

Евентуалната продажда на Pekao бе очаквана, като това би била възможност за УниКредит да подобри финансовата си стабилност. Спoред информация на източниците на Financial Times през януари тази година е била разглеждана възможност банката да бъде продадена.

В първия си конферентен разговор с инвеститорите този месец Жан-Пиер Мусти, новотo CEO на УниКредит, постави акцент върху генерирането на капитал и рентабилността. Новият директор на банковата институция ще представи цялата си стратегия към края на годината.

Четиридесетпроцентният дял на УниКредит в Pekao е оценяван на близо 13 млрд. полски злоти. Италанската банка продаде 10 процента от акциите си в Pekao през юли, като за това получи 749 млн. евро.

Михал Крупински, който е бивш служител на Bank of America Merrill Lynch, а в момента е политик от управляващата партия в Полша, е категоричен в намерението си да установи контрол над още банкови институции.

Дясното националистическо правителство в Полша призовава банковата индустрия на страната да се върне в полски ръце. Целта на управляващите е полските инвеститори да контролират 70 процента от пазара срещу 40-те процента, които те притежават сега.

Полският клон на австрийската Райфайзен също е спряган за продажба в следствие на настиска към банкерите, идващ от въвеждането на нови данъци върху активите и инциативата на правителството да накара банките да плащат за конвертирането на скъпи ипотеки в швейцарски франкове в местна валута.

 

Източник: Financial Times