МВР провежда специализирана операция за винетки на територията на цялата страна

Зачестяват случаите на транзитно преминаващи чужди граждани, които управляват МПС без закупен винетен стикер

Специализирана полицейска операция за контрол за заплатена винетната такса и наличие на валиден стикер на предното стъкло на МПС с чужда регистрация стартира на 17 август т.г. Поводът за провеждането й бе постъпил сигнал от Агенция „Пътна инфраструктура“ за зачестилите случаи, при които транзитно преминаващи чужди граждани, управляват МПС без закупен винетен стикер, ползващи пътищата от републиканската пътна мрежа.

Проверките са съвместни. В тях участват служители на сектори „Пътна полиция“, служители, които имат правомощия за контрол на пътното движение и представители от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областни пътни управления. По информация на ГД „Охранителна полиция“ от старта на операцията до 21.08.2016г. са установени 531 чужди граждани, които са ползвали пътищата от републиканската пътна мрежа, без за това да имат закупен винетен стикер.

От началото на годината до 15.08.2016 г. на територията на страната, съгласно чл. 139, ал. 5 от ЗДвП са наложени 4620 административни наказания на водачи на ППС, ползващи пътищата от републиканската пътна мрежа, без за това да имат закупен винетен стикер. Други 386 административни наказания са получили водачи на ППС с незалепени винетени стикери, съгласно чл. 100, ал. 2 от ЗДвП.